Ressursbruk og sirkulær økonomi
Avinor ønsker å være med i omstillingen til en sirkulær økonomi og et langsiktig mål for Avinor er økt ombruk og sirkularitet på alle våre lufthavner. Dette gjelder i Avinors egne aktiviteter og i samarbeid med leverandører, partnere og andre.
Sirkulære anskaffelser, vedlikehold og ombruk Mulighetene for å redusere avfall, øke gjenbruk og materialgjenvinning begynner allerede ved innkjøp av produkter og tjenester til lufthavnene. Ved anskaffelser stilles det krav til holdbarhet, reparerbarhet og mulighet for gjenbruk. Produktene må i tillegg utformes på en måte som gjør det mulig å gjenvinne materiale og bruke dette som råvarer inn i ny produksjon.
Avinors lufthavner har en tradisjon for å reparere og gjenbruke utstyr og materialer. Gode rutiner og systemer for vedlikehold og omplassering av rullende materiell som sopebiler, strøbiler og hjullastere til andre lufthavner er eksempler på dette. I 2024 ble 14 kjøretøy omplassert til andre lufthavner. I 2024 solgte Avinor også utstyr og materiell via eksterne auksjonsplattformer.
Ombruk står også sentralt i byggeprosjekter blant annet med håndtering av gravemasser.
Kildesortering ved lufthavnene Alle Avinors lufthavner kildesorterer, og avfallshåndtering er en del av miljøstyringen ved alle lufthavner. Mengden avfall måles og rapporteres ved henting av avfallsselskapene slik at vi kan jobbe systematisk med avfallsreduksjon og bedre materialgjenvinning på hver lufthavn og som et konsern.
Begrense matsvinn Produksjon og salg av mat er den desidert største kilden til matsvinn på lufthavnene og over halvparten av maten som kastes på våre største lufthavner er vurdert til å være spiselig mat. Det er satt konkrete krav til tiltak for å unngå matsvinn i nye kontrakter og Avinor jobber sammen med de kommersielle partnerne i terminalen for å redusere matsvinn. Blant annet brukes passasjerprediksjoner for å planlegge matproduksjon mer presist. I tillegg er det på syv lufthavner mulig å benytte seg av appen TooGoodToGo for å hindre at spiselig mat ikke havner som avfall. Flere lufthavner samarbeider med frivillige organisasjoner for henting av overskuddsmat.
Mange kaster mat i sikkerhetskontrollen fordi reglene for væsker misforstås. Avinor vil informere reisende om hva de kan ta med i håndbagasjen for å unngå unødvendig matsvinn. Bagasjeregler - Praktisk informasjon - Avinor
Oslo lufthavn- zero waste prosjektet Oslo lufthavn sitt prosjekt Zero Waste 2030 har som mål å minimere forbruk og redusere avfallsmengden. Les mer om prosjektet her: Zero Waste 2030 - Avinor
Forskning for en mer sirkulær lufthavn Oslo lufthavn deltar også i EU-prosjektet TULIPS som ledes av Amsterdam lufthavn Schiphol. En av prosjektets mål er å øke sirkularitet på lufthavner. Prosjektet har en egen hjemmeside: Home - TULIPS (tulips-greenairports.eu)